Ingredience
1 balení listového těsta (300 g)150 ml mléka- cca
100 g mletého máku 1 lžíce povidel- špetka mletého hřebíčku
- moučkový cukr
1 lžíce rumu tuzemáku- vypeckované višně (mohou být i mrazené)
1 vejce1 hrst plátků mandlí- hladká mouka na pomoučení válu
Moc ráda peču záviny z listového těsta. Ať už klasický jablečný s ořechy, tak i jeho slané verze třeba s cuketou nebo špenátem. Však není nic jednoduššího, než naplnit připravené těsto, zabalit a upéct… A snad i to listové těsto se časem naučím připravovat domácí 🙂
Dnes mám pro vás tip na netradiční sladkou verzi závinu – s makovou náplní a višněmi.
Postup
Nejprve si připravte makovou náplň
Mléko nalijte do menšího tlustostěnného hrnce a svařte ho s mletým mákem v hustou kaši
Do ní přidejte rum, mletý hřebíček a lžíci povidel
Nyní směs ochutnejte a doslaďte dle chuti moučkovým cukrem
Makovou směs nechte zcela vychladnout
To je velmi důležité, pod teplou náplní by se vám listové těsto rozteklo!
Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Listové těsto rozválejte na válu poprášeném hladkou moukou do tvaru obdélníkuOkraje nařezejte, tak jak vidíte na obrázku
Do středu těsta dejte vychladlou makovou náplň a posypte vypeckovanými višněmi
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem
Nyní závin zabalte: jednotlivé nařezané díly těsta přehněte přes sebe do středu závinu přes náplň
Nyní ho opatrně přeneste na plech s pečícím papírem
Z vrchu ho ještě pomašlujte vejcem a celý závin posypte mandlovými plátky
Závin pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
Po upečení ho nechte trochu zchladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Dobrou chuť!recept vznikl ve spolupráci s http://www.kolonial.cz