Ingredience
3 vaječné bílky- špetka soli
180 g cukru krupice1 lžička bílého vinného octu1 /2 lžíce škrobu200 ml smetany ke šlehání delux (kunínská červená)- vanilkový cukr
- ovoce (jahody, lesní plody, semínka granátového jablíčka, …)
- moučkový cukr, čokoládová poleva na ozdobení
Pavlova – tento celosvětově známý a oblíbený dezert se objevuje čím dál častěji i u nás. Tak proč si nezpestřit vánoční tabuli něčím novým, zvlášť když ho připravíte a neservírujete v této efektní podobě vánočního věnce.
Pavlovu tvoří tři dobroty – sněhová pusinka, vanilková šlehačka a čerstvé ovoce.
Postup
Troubu předehřejte na cca 160 stupňů
Vaječné bílky nejprve vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh
Nyní do něho postupně zašlehejte cukr krupici, tak aby se každá dávka cukru vždy zcela rozpustila
Nakonec do hmoty krátce zašlehejte škrob a ocet
Na plech položte pečící papír.
Velkou lžící přendejte tuhý lesklý sníh na pečící papír do tvaru věnce.
Plech ihned přesuňte do trouby a snižte teplotu na cca 110 stupňůPlech v troubě dejte do nejnižší polohy
Pusinku sušte asi 30 – 40 minut
V průběhu pečení občas otevřete dvířka trouby
Pokud by Pavlova začala příliš hnědnout, snižte teplotu
Po upečení nechte bílkový věnec zchladnout v otevřené troubě
Mezitím si vyšlehejte smetanu ke šlehání delux s vanilkovým cukrem.
Vychladlý věnec ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem, čokoládovou polevou a moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!Tento recept najdete také v mé Vánoční kuchařce pro kluky a holky.