Ingredience
300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu200 g másla100 g cukru krupice2 žloutky1 vanilkový cukr- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- rybízová marmeláda
- moučkový cukr na posypání
Neznám tradičnější vánoční cukroví než linecká kolečka. S jejich receptem je to jako s tím na bramborový salát nebo svíčkovou – každá rodina má ten nejlepší z nejlepších 🙂 Jestli chcete zkusit ten náš, z opatlaného, rukou psaného sešitu naší babičky, tak tady je!
Postup
Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků
(Bílky můžete použít třeba na přípravu Vánoční Pavlovu z předchozího příspěvku)
Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu
Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr
Společně je promíchejte
Nyní přidejte nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu
Teď co nejrychleji všechny suroviny zpracujte v hladké těsto
Těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
Druhý den si připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, 2 plechy a pečící papír.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Na pomoučeném válu si těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
Vál a váleček důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2 – 3 mm tenkou.
Nyní si vezměte vykrajovátko a tvořte kolečkaDo poloviny z nich nezapomeňte menším vykrajovátkem vykrojit střed, aby byla vidět marmeláda, kterou budeme upečená kolečka slepovat.
Opatrně je přeneste na plech s pečícím papírem a dejte je péct asi na 4 – 5 minutJakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zchladnout.
Vychladlá kolečka k sobě slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!