Ingredience
400 g předvařených jedlých kaštanů200 ml smetany700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru2 lžíce másla1 lžička hnědého cukru1 menší cibule- muškátový oříšek
- lžička sušeného zázvoru
- sůl
- pepř
Dnes mám pro vás recept na jednu z nejlepších krémových polévek, kterou jsem kdy jedla! Jedlé kaštany jsou u nás stále trochu opomíjenou surovinou, ale pokud je do svého jídelníčku zařadíte, určitě si je oblíbíte, tak jako já.
Recept na kaštanovou polévku mám z FB stránky Žena u plotny (http://www.facebook.com/zenauplotny), jejíž autorkou je úžasná žena, Silvie Dymáková, ano, ta co dokázala změnit české zákony svým dokumentem Šmejdi, držitelka Českého lva, novinářka a publicistka, kterou mám tu čest znát osobně a jejíž práci velmi obdivuji!
Postup
Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli
Kaštany nasekejte nahrubo a přidejte je k cibulce, společně pár minut restujte
(Ideální je, použít předvařené oloupané jedlé kaštany balené ve vakuu.) Do hrnce přidejte zázvor, cukr, pepř a muškátový oříšek (asi 4 strouhnutí)
Nyní vše zalijte vývarem a vařte zakryté cca 15 minut.
Poté polévku přelijte do mixéru robotu a rozmixujte dohladkaDo polévky následně přilijte smetanu ke šlehání.
Nakonec ji dochuťte solí a pepřem a v ještě horké polévce nechte rozpustit lžíci másla pro zjemněníPodávejte například s nasekanou zelenou petrželkou a sušenými brusinkami
Dobrou chuť!
Při vaření jsem opět použila robot Kenwood major titanium, který testuji.