Ingredience
4 vejce230 g hladké mouky150 g cukru krupice110 ml vlažného mléka1 lžíce vanilkového extraktu1 /2 sáčku prášku do pečiva150 g másla pokojové teploty- špetka soli
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
V období, kdy ještě pro přípravu dezertů nemáme k dispozici dobré čerstvé ovoce a to z mrazáku už je dávno spotřebované, možná uvítáte tento recept na tradiční piškotovou bábovku. Podařilo se mi ho vychytat tak, že je výsledkem vláčná voňavá bábovka, lehounká jako pírko. A ač neobsahuje žádnou náplň ani ovoce, rozhodně to není žádná „dusivka“!
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 stupňů.
Nejprve oddělte bílky od žloutkůŽloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do krému
Do něho přilijte vlažné mléko a vanilkový extrakt
Vše společně zašlehejte ruční metlou.
V jiné míse smíchejte prosátou(!) hladkou mouku s práškem do pečivaSypkou směs postupně vmíchejte k žloutkové.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníhTen postupně jemně vmíchejte do druhé směsi tak, abyste nepřišli o vzduchové bublinky ve vyšlehaném sněhu
Vzniklé těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečte cca 30-40 minut
V průběhu pečení neotevírejte dvířka trouby
Zda je bábovka hotová, vyzkoušejte špejlí, pokud ji vytáhnete suchou, je bábovka hotová
Po vyklopení z formy nechte bábovku zchladnout na drátěné mřížce, až pak ji nakrojte.
Dobrou chuť!