Ingredience
500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)1 bílý rohlík100 ml mléka1 střední mrkev1 střední petržel- kousek celeru
2 lžíce nakrájených sušených rajčat v oleji1 lžíce strouhaného parmazánu1 vejce2 lžíce másla- hrst plocholisté petržele
- sůl
- pepř
Přátelé, recept na tyto karbanátky jsem slyšela přímo z jeviště divadla! Ano, i receptů se v hrách současného dramatika Davida Drábka dočkáte 🙂 V tomto případě je ze hry s krásným názvem „Jedlíci čokolády“. Karbanátky dělám už léta, v zimě na pánvi nebo v troubě, v létě na grilu. Skvěle tam funguje ta na másle orestovaná kořenová zelenina, vyzkoušejte je!
Postup
Na kostičky nakrájený rohlík, housku nebo bílý toustový chleba zalijte mlékem a nechte pečivo nasáknout
Kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle, na pánvi ji orestujte na másle a nechte zchladnout
Do mísy k pečivu a mléku přidejte mleté maso (použijte doma namleté nebo kvalitní od řezníka, aby neobsahovalo moc vody), orestovanou kořenovou zeleninu, vejce, nakrájená sušená rajčata, parmazán a nasekané lístky čerstvé plocholisté petrželky, dosolte, opepřete a důkladně, nejlépe rukama, promíchejte.
Tuto směs nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívatPoté z ní vytvarujte menší karbanátky a zprudka je opečte z obou stran na rozpáleném grilu nebo na trošce oleje na pánvi
Karbanátky lze také péct v troubě na 180 stupňů na plechu s pečícím papírem.