Ingredience
300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru300 ml mléka1 hrst sušených hub- ½ lžičky kmínu
1 lžička nového koření3 bobkové listy- cca
2 lžíce octa +1 lžíce na uvaření vejce 2 –3 lžíce nasekaného čerstvého kopru200 ml smetany ke šlehání1 lžíce hladké mouky- sůl
- pepř
- ztracené vejce a uvařené brambory pro podávání
Česká klasika mezi polévkami, která vydá i za pořádnou večeři! Navíc letošní pozdní léto je víc než příznivé pro houbaře, kteří mohou využít „úlovky“ i v dnešním receptu…
Postup
Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.
Namočené houby dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.
Po cca 15 minutách přilijte smetanu ke šlehání se zamíchanou hladkou moukou a provařte dalších 10 minut. Nakonec polévku dochuťte octem a nasekaným čerstvým koprem.
Oloupané brambory uvařte zvlášť v osolené vodě, pak je nakrájejte a přidejte do polévky.
Polévku podívejte se zastřeným vejcem, které snadno připravíte následujícím způsobem: osolenou vroucí vodu s trochou octa v hrnci lžící roztočte do víru, do něho vyklepněte vejce a vařte ho cca 2 minuty. Pak ho lžící opatrně vyjměte, aby se neprotrhl bílek.
Polévku se zastřeným vejcem dochuťte čerstvě namletým pepřem a koprem.