Kulajda | Coolinářka
18. 9. 2017

Kulajda

Ingredience

  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 300 ml mléka
  • 1 hrst sušených hub
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 lžička nového koření
  • 3 bobkové listy
  • cca 2 lžíce octa + 1 lžíce na uvaření vejce
  • 23 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • ztracené vejce a uvařené brambory pro podávání

Česká klasika mezi polévkami, která vydá i za pořádnou večeři! Navíc letošní pozdní léto je víc než příznivé pro houbaře, kteří mohou využít „úlovky“ i v dnešním receptu…

Postup

  1. Nejdříve namočte do vody asi na 30 minut sušené houby.

  2. Namočené houby dejte do mléka a vývaru vařit spolu s kořením a trochou soli. Můžete přilít i trochu vody, ve které byly namočené houby.

  3. Po cca 15 minutách přilijte smetanu ke šlehání se zamíchanou hladkou moukou a provařte dalších 10 minut. Nakonec polévku dochuťte octem a nasekaným čerstvým koprem.

  4. Oloupané brambory uvařte zvlášť v osolené vodě, pak je nakrájejte a přidejte do polévky.

  5. Polévku podívejte se zastřeným vejcem, které snadno připravíte následujícím způsobem: osolenou vroucí vodu s trochou octa v hrnci lžící roztočte do víru, do něho vyklepněte vejce a vařte ho cca 2 minuty. Pak ho lžící opatrně vyjměte, aby se neprotrhl bílek.

  6. Polévku se zastřeným vejcem dochuťte čerstvě namletým pepřem a koprem.

Polévky

Polévky

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu