Ingredience
450 g hladké mouky125 g sádla125 g másla2 lžíce octa8 lžic vody2 žloutky- špetka soli
- Na náplň:
3 -4 jabka1 -2 hrsti vlašských ořechů- směs koření na jablečný závin nebo mletou skořici
1 lžíce citronové šťávy- hnědý cukr krystal
1 hrst strouhanky1 vejce na potření- moučkový cukr na posypání
Jáblečný závin jsem do nedávna dělala většinou z kupovaného listového těsta. Co si ale budeme povídat, složení těchto polotovarů není nic moc 🙁 Pak jsem ale u naší milé sousedky ochutnala její závin z křehkého těsta a úplně mi učaroval! O recept se s vámi musím podělit…
Postup
Postup je víc než jednoduchý..
Všechny suroviny dejte do velké mísy a nejlépe ručně a rychle zpracujte kompaktní těsto
Můžete také použít kuchyňský robot s hnětacím hákem
Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do přes noc odpočívat do lednice
Omytá jablka nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou, přidejte koření, na hrubo nasekané ořechy, citronovou šťávu a cukr v množství dle vaší chuti
Vše smíchejte.
Těsto ručně zapracujte na pomoučeném válu, aby trochu povolilo
Rozdělte ho na dvě poloviny a každou pak, rovněž hladku moukou posypaným válečkem, rozválejte do tvaru obdélníku
Střed rozváleného těsta, kam budete dávat náplň, posypte strouhankou
Na ni nandejte jablečnou náplň
Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a náplň z obou stran překryjte těstem (nedělejte klasický závin, zarolované těsto by se nepropeklo)
Troubu dejte předehřát na 200 stupňů a na plech si připravte pečící papír
Oba záviny opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a pomašlujte je zbylým rozšlehaným vejcem
Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte je péct asi na 20 – 30 minut.
Hotové záviny nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem.