Jablečný závin z křehkého těsta | Coolinářka
11. 10. 2017

Jablečný závin z křehkého těsta

Ingredience

  • 450 g hladké mouky
  • 125 g sádla
  • 125 g másla
  • 2 lžíce octa
  • 8 lžic vody
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 3 - 4 jabka
  • 1 - 2 hrsti vlašských ořechů
  • směs koření na jablečný závin nebo mletou skořici
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hnědý cukr krystal
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jáblečný závin jsem do nedávna dělala většinou z kupovaného listového těsta. Co si ale budeme povídat, složení těchto polotovarů není nic moc 🙁 Pak jsem ale u naší milé sousedky ochutnala její závin z křehkého těsta a úplně mi učaroval! O recept se s vámi musím podělit…

Postup

  1. Postup je víc než jednoduchý..

  2. Všechny suroviny dejte do velké mísy a nejlépe ručně a rychle zpracujte kompaktní těsto

  3. Můžete také použít kuchyňský robot s hnětacím hákem

  4. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do přes noc odpočívat do lednice

  5. Omytá jablka nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou, přidejte koření, na hrubo nasekané ořechy, citronovou šťávu a cukr v množství dle vaší chuti

  6. Vše smíchejte.

    Těsto ručně zapracujte na pomoučeném válu, aby trochu povolilo

  7. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou pak, rovněž hladku moukou posypaným válečkem, rozválejte do tvaru obdélníku

  8. Střed rozváleného těsta, kam budete dávat náplň, posypte strouhankou

  9. Na ni nandejte jablečnou náplň

  10. Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a náplň z obou stran překryjte těstem (nedělejte klasický závin, zarolované těsto by se nepropeklo)

  11. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů a na plech si připravte pečící papír

  12. Oba záviny opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a pomašlujte je zbylým rozšlehaným vejcem

  13. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte je péct asi na 20 – 30 minut.
    Hotové záviny nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu