Ingredience
250 hladké mouky200 ml vlažné vody1 /4 kostky droždí1 lžička soli- olivový olej (Borges Classic http://borges.cz/pr/oleje-univerzalni/#featured)
1 lžička cukru krupice- čerstvý rozmarýn
Druhým receptem, který jsem vytvořila ve spolupráci s olivovými oleji Borges (http://www.borges.cz) je snad ten nejsnadnější postup, jak si vyrobit domácí pečivo – legendární italský chléb Focaccia. Chuť mu dá právě kvalitní olivový olej, doplnit ho pak můžete třeba čerstvým voňavým rozmarýnem, sušenými rajčaty a podobně. Italská kuchyně je jednoduchá, ale žádá si kvalitní suroviny, pak skvěle pochutnáte.
Postup
V zadělávací míse utřete společně rozdrobené droždí a krupicový cukr, vznikne řídká kašička
K ní do mísy přidejte hladkou mouku, vodu, sůl a 1 lžíci olivového oleje (Borges Classic http://borges.cz/pr/oleje-univerzalni/#featured)
Nyní zadělejte těsto, buď hnětacím hákem v robotu, nebo ručně vařečkou po dobu asi 5 minut.
Hotové těsto posypte hladkou moukou a mísu přikryjte utěrkou, dejte ho kynout na teplé místo asi na 90 minut.
Troubu předehřejte na 230 stupňů.
Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendejte na pomoučený vál a prsty z něj vytvořte placku (těsto moc nemačkejte, aby se neporušily bublinky, které vznikly kynutím).
Povrch pomažte olivovým olejem, trochu posypte solí a přidejte čerstvý rozmarýn (můžete ale použít i olivy, sušená rajčata, nebo nechat jen tak …).
Placku opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a focacciu dejte péct přibližně na 15 – 20 minut.
Po upečení focacciu nechte vychladnout a pak ji až krájejte.Dobrou chuť!