Ingredience
70 g mandlí70 g vlašských ořechů150 g másla2 žloutky150 g hladké špaldové nebo běžné mouky50 g moučkového cukru + na obalení hotových rohlíčků1 +1 pytlíčky vanilkového cukru- pár zrnek soli
Recept na vanilkové rohlíčky je vám jistě všem dobře znám… Já jsem pro svou loňskou knížku – Vánoční kuchařka pro kluky a holky (tu můžete i letos koupit ve všech knihkupectvích či eshopech) připravila tento lehce zdravější recept ze špaldové mouky (můžete ale použít i klasickou mouku).
Postup
Nejprve si na velmi jemno namelte mandle a vlašské ořechy.
Nyní si v míse ručním šlehačem ušlehejte studené máslo společně s moučkovým a jedním vanilkovým cukremVznikne jemný krém.
Teď do něho přidejte dva žloutky a znovu je ručním šlehačem krátce prošlehejteV jiné míse smíchejte umleté ořechy, hladkou mouku a pár zrnek soli.
Tuto sypkou směs smíchejte s máslovou směsí a zpracujte těstoPracujte rychle, aby máslo příliš neroztálo.
Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ho, nejlépe přes noc, odpočívatDruhý den si předehřejte troubu na 190 stupňů
Těsto nechte v pokojové teplotě trochu povolit a pak z něho tvořte rohlíčky
Já jsem použila silikonovou formu na rohlíčky, ale klidně je můžete udělat klasicky..
Pečte je asi 7 – 10 minut do doby, než začnou lehce zlátnout
Ještě teplé je obalte moučkovým cukrem
Jsou velmi křehké, tak je radši přímo na plechu posypte cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, pak je opatrně obraťte a posypte i z druhé strany.
Vychladlé rohlíčky opatrně přendejte do krabice s víkem a nechte asi dva týdny v chladu proležet.