Ingredience
- cca
300 g krup - cca
250 g uzené krkovice nebo masité slaniny 1 cibule70 g vepřového sádla2 hrsti sušených hub3 stroužky česneku1 lžíce sušené majoránky- sůl
- pepř
Tradiční krkonošský pokrm, který se připravoval na vánoce… Já ho prvně zkusila vloni a určitě ho letos zas připravím. Původní verze je postní, bez uzeného masa, ale my si trochu zahřešili 🙂
Postup
Den předem si namočte kroupy do vody
Druhý den je zceďte a dejte vařit do osolené vody do měkka
Pak je slijte a nechte v cedníku.
Sušené houby namočte do vody, stačí asi na 30 minut.
50 g sádla rozpalte na pánviNa něm opečte cibuli, až začne zlátnout, přidejte vyždímané, trochu nasekané houby a na kostičky nakrájenou uzenou krkovici
Společně orestujte.
Stroužky česneku utřete s trochou soli.
Uvařené kroupy vsypte do pánve k houbovo-masové směsi, přijdete utřený česnek, pepř a majoránku a společně zamíchejteSměs ochutnejte a případně dosolte
Zapékací mísu nebo pekáč vymažte zbytkem sádla a nasypte do něho směs, povrch uhlaďte a dejte zapéct na 15 – 20 minut.
Dobrou chuť!