Ingredience
250 g hladké mouky250 g polohrubé mouky150 g másla3 žloutky100 g cukru krupice- špetka soli
- nastrouhaná kůra z citronu
1 vanilkový cukr25 g droždí250 ml mléka1 vejce na pomašlování- hrst hrozinek
- cca
50 ml rumu 2 hrsti mandlových plátků
K velikonočnímu období neodmyslitelně patří kynutý mazanec. Dnešní recept je od legendární Marie Janků-Sandtnerové, známé autorky kuchařek, jejíž recepty se staly legendárními. A proč si mazanec nezaplést podobně jako vánočku!
Recept vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz
Postup
Nejprve si v misce rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru a zalijte asi 50 ml vlažného mléka
Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 – 15 minut.
Hrozinky zalijte rumem a nechte nabobtnatOddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se zbytkem mléka.
Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůruPřidejte kvásek a žloutky s mlékem a nakrájené změklé máslo
Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem
Hněďte do té doby, dokud se vám těsto přestane lepit na mísu
Ke konci přidejte hrozinky, asi lžíci rumu a ⅔ mandlí
Připravené těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 3 hodiny kynout.
Po této době těsto opatrně přendejte na vál nebo silikonovou podložku a rozdělte ho na 4 díly.
Z každého dílu vytvarujte asi 30 cm pramen.
Připravte si je na zapletení, tak jak vidíte na obrázku
Nyní každý pramen přeložte přes vedlejší pramen po směru hodinových ručiček
Teď úplně stejně, jen proti směru hodinových ručiček.
Vyčnívající pramenu buď znovu zapleteme, nebo vyčnívající kousky zastrčte pod mazanec.
Zapletený mazanec přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190 stupňů.
Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
Vykynutý mazanec dejte péct asi na 45 minut, prvních 20 minut při 190 stupních, dalších asi 30 minut při 170Zdali je hotový, vyzkoušejte špejlí.
Po upečení ho nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.