Ingredience
250 ml vlažného mléka2 žloutky1 vejce5 lžic cukru krupice1 lžička soli1 /2 lžíce vanilkového extraktu nebo1 balení vanilkového cukru70 g rozpuštěného másla + na pomašlování2 lžíce kvalitní majonézy300 g polohrubé mouky250 g hladké mouky3 /4 kostky kvasnic- malý panák rumu
- sádlo na vymazání
- Na drobenku:
70 g hrubé mouky60 g cukru krupice60 g studeného másla- Na náplň:
- kostka tvarohu (v papíru, ne ve vaničce)
1 žloutek1 vanilkový cukr- meruňky
Přátelé, proč za každou cenu vymýšlet nové recepty, když fungují ty osvědčené! Třeba tento výborný recept na kynuté těsto, dnes ve formě ovocných koláčů…
Příspěvek vznikl ve spolupráci s http://www.kosik.cz
Postup
Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – k oběma moukám, cukru, rumu, žloutkům, soli, rozpuštěnému máslu, vanilce, vlažnému mléku a majonéze
Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem nebo poproste manžela ☺, rovněž můžete těsto zadělat v domácí pekárně
V pekárně, robotu či ručně tedy hněďte těsto asi 10 minut
Nechte ho kynout opět na teplém místě asi 90 minut
Po cca 45 minutách těsto znovu prohněťte, znovu ho přikryjte utěrkou a nechte znovu vykynout.
Během kynutí si připravte tvarohovou náplň – kostku tvarohu smíchejte s 1 žloutkem a vanilkovým cukrem, meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objemNyní ho vyklopte na vál a rozkrojte ho na půl
Rozdělte ho na jednotlivé díly z nich vytvořte kolečka – placičky, které pak snadno naplníte – do středu dejte lžičku tvarohu a kolem něho poskládejte vždy tři měsíčky meruněk, tak aby tvaroh náhodou během pečení nevytekl.
Takto připravené koláče vyskládejte na plech a ještě je nechte asi 20 minut dokynoutMezitím si připravte z másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku
Tu rozdělte navrch každého koláče a ty pak pečte při 170 stupních asi 20 minut.
Po upečení ještě horké koláče ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem, nechte je zchladnout na drátěné mřížce a podávejte posypané moučkovým cukremDobrou chuť!