Ingredience
1 kg uzené krkovice60 g nastouhaného čerstvého křenu2 lžíce másla- cca
400 ml uzeného vývaru 1 pyramidka koření na vývar2 lžíce hladké mouky1 lžíce octa1 lžička krupicového cukru150 ml smetany ke šlehání- sůl
- plátky mandlí k podávávání
Dalším z receptů provorepublikové kuchyně je ten na křenovou omáčku. V kombinaci s uzeným masem ji zbožňuju 🙂
Postup
Uzenou krkovici dejte vcelku vařit do velkého hrnce s poklicí společně s pyramidkou koření na vývar
(Můžete použít tlakový hrnec.)
Asi po hodině až hodině a půl by mělo být maso měkké, vyndejte ho a vývar si nechte na omáčkuTu si připravte následovně: na 1 lžíci másla krátce orestujte hladkou mouku, zalijte to vývarem a vařte asi 10-15 minut, vznikne uzená krémová omáčka
V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujte nastrouhaný křen společně s lžíci octa a lžičkou cukru
Tuto směs nyní zamíchejte do vroucí uzené omáčky, přilijte smetanu a ještě asi 10 minut vařte
Omáčku dle chuti dosolte
Plátky mandlí na pánvi na sucho krátce opražte, když začnou hnědnout, vypněte sporák
Omáčku servírujte posypanou plátky mandlí společně s uzenou krkovicí a bramborovými špalíčky.