Ingredience
- středně velká vepřová panenka
- zakysaná smetana
1 střední cibule1 stroužek česneku1 cuketa1 červená paprika1 lžíce hrubozrnné hořčice1 lžíce dijonské hořčice- špetka sladké papriky
- špetka sušeného mletého zázvoru
- špetka sušené petržele
- sůl
- pepř
Zde je recept na naše oblíbené špízy z vepřové panenky. Dělám je každý rok celou sezónu grilování a všem vždycky moc chutná. Recept je pro 1 středně velkou panenku, ze které uděláte 4 větší špízy.
Postup
Nejprve si připravte marinádu na maso z 1 lžíce hrubozrnné a 1 lžíce dijonské hořčice, špetky sladké papriky, mletého zázvoru, sušené petržele, hrubě mletého pepře, přidejte 1 nadrcený stroužek česneku, zakysanou smetanu a sůl
Vše důkladně promíchejte a do marinády vložte nakrájenou vepřovou panenku spolu s jednou střední cibulí nakrájenou na větší kousky (aby se pak dala napíchat na špízky)
Enzymy v zakysané smetaně způsobí, že masíčko úžasně zkřehne
Marinujte minimálně 6 hodin
Poté si připravte zeleninu, já používám jednu cuketu a jednu papriku, ty nakrájím a v míse zamíchám s bylinkovou solí a olivovým olejem
Maso si minimálně hodinu před pečením vyndejte z lednice a před napichováním na špejli z něho stáhněte prsty marinádu
Panenku, cibuli a zeleninu pak střídavě napichujte na špejle a takto připravené špízy pečte na grilu
Pokud máte gril na dřevěné uhlí, místo špejlí použijte kovové jehly
Podávejte s pečivem a dresinkem, já jsem tentokrát připravila dva
První z krémovité zakysané smetany, do které jsem přidala v kutru nasekanou plocholistou petržel se sušenými rajčátky, olivovým olejem, solí a pepřem
Druhý dresing byl také ze zakysanky, do které jsem zamíchala paprikovou pikantní pastu harisu a sůl.
Dobrou chuť a grilování zdar!