Ingredience
- (na tři zapečené sendviče)
6 toustových chlebů1 lžíce másla1 lžíce hladké mouky220 ml studeného mléka200 g kvalitní vepřové šunky200 g sýru gruyere nebo ementál- olivový olej
- dijonská hořčice
- muškátový oříšek
- sůl
- vejce na volská oka (u Croque Madame)
Když je něco děsně dobrý, tak to většinou není ani trochu „light“. U dnešního receptu do platí dvojnásob 🙂 Tak si zahřešte, protože tato dobrota za to stojí… Ať už jako rychlá večeře nebo pořádně vydatná snídaně!
Postup
Toustové chleby dejte opéct do vyhřáté trouby (asi na 200 stupňů) – vyskládejte je vedle sebe na suchý plech a lehce je pokapejte olivovým olejem (nebo je můžete tenounce namazat máslem)
Když jsou z vrchu křupavé, vyndejte je.
Mezitím si připravte bešamelovou omáčkuV malém ideálně litinovém hrnci na lžíci másla zarestuje lžíci hladké mouky
Po chvíli přilijte postupně ve dvou dávkách mléko a důkladně společně prošlehejte
Jak se začne vařit, hrudky se rozpustí a vznikne hustá omáčka
Tu vařte ještě asi 5-7 minut, asi dvakrát do ní strouhněte muškátový oříšek a osolte ji
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
Nyní každý toust namažte bešamelem, každý druhý pak poklaďte plátky šunky, na ní namažte asi ½ lžičky hořčice a nakonec rozdělte polovinu nastrouhaného sýruTakto připravené tři tousty přiklopte zbylými namazanými tousty bešamelem navrch
Bešamel rozetřete důkladně do rohů toustového chleba, aby se vám jako v mém případě, nepřipálily
Nakonec na každý z nich rozdělte zbytek sýra
Každý toust má tedy tyto vrstvy: z vrchu – sýr, bešamel, pečivo, sýr, hořčice, šunka, bešamel, pečivo
Tousty přendejte na plech s pečícím papírem a dejte do trouby přepnuté na funkci gril péct na 210 stupňů asi na 10 minut dozlatova
Na variantu Croque madame osmažte z vajec na kousku másla volská oka.