Ingredience
- cca 1 kg ořezu z ryb
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 2 brambory
- 1 malá bílá cibule
- 1/2 hrnku čerstvého kopru
- 2 lžíce mraženého hrášku
- 200 ml smetany ke šlehání
- cca 200 g lososa
- citronová šťáva
- sůl
- bílý pepř
Blíží se podzim, horké letní sna snad brzy pominou a zase začne období kdy bude chuť na vydatnou horkou polévku. V hradecké prodejně Ocean48- http://www.ocean48.cz (na Dukelské třídě) kupuji za pár kaček ořez k lososů, které se výborně hodí na vývar, který si můžete udělat klidně do zásoby.
Postup
Nejprve si připravte asi 750 ml rybího vývaru z ořezu ryb, mrkve, petržele a trochy soli.
Nechte mírně probublávat cca 30-40 minut.
Vývar slijte, zbytky ryb vyhoďte, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky.
Ve větším hrnci na másle orestujte nasekanou bílou cibuli, přidejte k ní na malé kostičky nakrájené oloupané brambory a vše zalijte rybím vývarem. Společně vařte do změknutí brambor.
Poté celý obsah rozmixujte tyčovým mixérem.
Polévku dejte znovu vařit, přidejte do ní hrášek, nakrájenou mrkev a petržel, přilijte smetanu a provařte.
Nakonec dejte do vroucí polévky na kousky nakrájeného lososa a nasekaný kopr. Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem.