Ingredience
250 g hladké mouky250 g cukru krupice200 g červeného rybízu1 /2 prášku do pečiva125 ml mléka100 g rozpuštěného másla2 vejce1 lžíce vanilkového extraktu- špetka soli
- hrst mandlí
2 lžíce hnědého cukru na posypku1 lžíce povoleného másla
Myslím, že jestli se nějakému ovoci v našich končinách vážně daří, tak je to červený rybíz. Přijde mi, že každý, kdo ho pěstuje, má rok co rok nadúrodu. My rybízové keře nemáme, ale vždycky se nám ho sejde od příbuzných či sousedů několik kilo. A jak s touto rybízovou tsunami naložit? Zkuste třeba výborné muffinky, na vrchu s dokonalou křupavou mandlovou krustičkou. U nás se po nich jen zaprášilo, jdu péct další várku…
Postup
Předehřejte troubu na 170 stupňů.
V jedné míse si smíchejte všechny sypké suroviny: prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a krupicový cukrV jiné míse si metličkou rozšlehejte vejce s mlékem a vanilkovým extraktem a do nich pak přidejte rozpuštěné zchladlé máslo
Do tekuté směsi zamíchejte sypké přísady, vznikne hladké tekutější těsto
Nakonec do něho opatrně vmíchejte rybíz
Naplňte muffinovou formu, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou
Také můžete použít nepřilnavé košíčky z pečícího papíru, či formu ze silikonu
Nyní si připravte posypku z povoleného másla, plátky mandlí a hnědého cukru a rozdělte ji na každý muffin.
Nyní formu dejte do předehřáté trouby péct asi na 30 minutPoté zkuste, zda-li jsou muffiny upečené, zapíchnutím špejle.
Dobrou chuť!