Ingredience
1 /3 hrnku loupaných nesolených pistácií1 hrnek hladké mouky2 lžíce moučkového cukru140 g studeného másla- 1 vejce
- necelé
2 hrnky borůvek 1 lžička kukuřičného škrobu1 lžíce šťávy z citronu3 lžíce cukru- moučkový cukr na posypání
Koupila jsem si borůvky na trhu… Samozřejmě dojde i na klasickou metýnku, ale chtěla jsem zkusit nějaký nový recept. Proto když jsem viděla na jednom zahraničním blogu (http://iamafoodblog.com/) tyto rozkošné galetky, navíc z křehkého těsta, ve kterém jsou drcené pistácie, neváhala jsem… A dopadly moc dobře!
Postup
Oříšky nožem nahrubo nasekejte. Oddělte bílek od žloutku do dvou misek.
V míse si promíchejte mouku, pistácie a moučkový cukr (2 lžíce).Nyní do sypké směsi přidejte nakrájené studené máslo a vaječný žloutek a vytvořte rukama nebo v robotu kompaktní těsto.
Z něho vytvořte 2 díly, zabalte je do potravinářské folie a nechte asi 40 minut odpočívat v lednici.
Borůvky smíchejte se škrobem, citronovou šťávou a cukrem.
Z obou dílů těsta vytvořte pomocí válečku kola o průměru asi 25 cm.Na střed dejte borůvkovou směs a okraje přehněte směrem dovnitř. Bílkem těsto pomašlujte.
Galetky pečte na plechu s pečícím papírem asi 30 minut při 180 stupních, dokud těsto nezačne zlátnout.
Hotové galetky posypejte moučkovým cukrem a podávejte například s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Dobrou chuť!