Ingredience
5 větších zralých meruněk2 lžíce hnědého cukru40 ml vody150 ml smetany ke šlehání2 lžíčky mletého kardamonu- moučkový cukr
- sekané nesolené pistácie na ozdobu
Kup letošního léta byl jednoznačně zmrzlinovač! Ve výprodeji se dají sehnat za pakatel a při složení a cenách zmrzlin na trhu se ukázal v těchto vedrech nepostradatelným! Není nad to vědět, že vaše zmrzlina je z meruněk od babičky…
Nejprve jsem zkoušela jen rozmixované čerstvé meruňky s cukrem a smetanou, ale z nich byl zmrzlina mdlá, nevýrazná. Meruňky patří mezi ovoce, které tepelnou úpravou získají na chuti, tak jsem je předem šoupla pod gril a to byl, panečku, rozdíl! Když je navíc doplníte (mým oblíbeným) kardamomem, získáte ledovou lahůdku!
Postup
Meruňky rozkrojte na poloviny a vypeckujte
Dejte je do zapékací misky, posypte hnědým cukrem a kardamomem
Takto připravené meruňky nechte zkaramelizovat v troubě při 200 stupních, dokud se cukr nerozpustí a nezačne hnědnout
Já jsem prvních 10 minut měla meruňky přikryté alobalem
Občas je přelijte šťávou
Meruňky si nyní rozmixujte a dochuťte moučkovým cukrem dle chuti
Přidejte postupně smetanu
Tuto směs nalijte do zmrzlinovače a zbylou práci nechte na něm
Po 10 minutách máte skvělou domácí zmrzku, která si chuťově velmi rozumí se sekanými pistáciovými oříšky.
Dobrou chuť!