Ingredience
2 filety lososa2 filety pangase1 lžička másla1 /2 citronu- snítka čerstvého tymiánu
- snítka čerstvého rozmarýnu
1 /2 kg raných brambor- celý kmín
- čerstvý špenát
1 stroužek česneku- sůl
- pepř
60 g hladké mouky1 lžíce škrobu (Solamilu)1 lžíce rozpuštěného sádla40 ml vody150 g najemno nakrájeného pstružího masa1 lžíce sekaného čerstvého koriandru1 lžíce limetové šťávy1 lžička nastrouhaného zázvoru- sůl
- sezamová semínka na posypání
Poslední měsíc jsem měla možnost vyzkoušet parní hrnec Calderon od společnosti Eta. Musím se přiznat, že na páře jsem doposud maximálně ohřívala knedlíky a s podobnou „mašinkou“ jsem neměla žádnou zkušenost.
Když mi tento pomocník přišel a vybalila jsem ho z krabice, trochu mě vyděsilo množství komponentů, ale záhy jsem zjistila, že jeho sestavení a provoz zvládne i malé dítě. Sestává se ze tří průhledných nádob na vaření, které můžete používat všechny najednou nebo pouze jednu. Co jsem ocenila, je jejich objemnost, vejdou se sem například přílohové brambory až pro čtyři strávníky. Zrovna u brambor jsem Calderonu trochu nedůvěřovala, za necelých 30 minut, že by pára uvařila do měkka syrové brambory? To se mi nechtělo věřit. Ale překvapil, hrnec jeden šikovný 🙂 A byly skvělé! Musím uznat, že zelenina je z parního hrnce daleko chuťově výraznější, než vařená ve vodě. A zachová si daleko víc vitamínů a živin, což jsem ocenila hlavně při přípravě jídel pro svou dceru. V parním hrnci ale můžete připravit i maso, ryby, rýži, ale i vejce na různý způsob! Navíc se nijak při společné přípravě chutí ani vůní neovlivní.
Příprava jídel v Calderonu mě vyhovovala hlavně svou rychlostí a jednoduchostí. Jediné, co může být trochu nevýhoda, je jeho neskladnost, zvlášť v menších kuchyních. Zejména teď v létě se nechce člověku stát dlouho nad sporákem a proto, když můžete jen ingredience dát jednoduše do varných nádob a o víc se nestarat, je to ideální!
Více informací o parním hrnci Eta Calderon se dočtete zde: http://eta.cz/parni-hrnec-calderon
Postup
V Calderonu jsem připravila mimo jiné tyto dva recepty:
FILETY PANGASE A LOSOSA S RANÝMI BRAMBORAMI A ŠPENÁTEM
Rané brambory očistěte a nakrájejte
Do zásobníku parního hrnce Eta Calderon nalijte množství vody potřebné na 30 minutovou přípravu
Brambory dejte do varné mísy, osolte je a okmínujte, zaklopte víkem a položte do nejnižšího patra parního hrnce
Časovým spínačem nastavte 30 minut
Během vaření brambor si připravte ryby: na 2 archy pečícího papíru položte filety obou druhů ryb a osolte je
K lososu navíc dejte půl citronu, čerstvě namletý pepř a zabalte ho
K osoleným filetům pangase přidejte rozmarýn, tymián, pepř a lžičku másla
Rovněž ho zabalte a obě takto připravené papiloty dejte do střední varné mísy
Tu dejte vařit cca po 20 minutách po bramborách
Přibližně ve stejnou dobu přidejte i poslední varnou mísu, kterou celou naplňte nakájeným čerstvým špenátem, který osolte a dochuťte česnekem
Konec přípravy jídel oznámí cinknutí parního hrnce a můžete servírovat
KNEDLÍČKY DIM SUM SE PSTRUŽÍ NÁDIVKOU
(množství asi na 14 knedlíčků) Recept na těsto jsem si půjčila zde http://www.bistro32.cz/
Hladkou mouku rozmíchejte se škrobem, rozpuštěným sádlem a vodou v hladké kompaktní těstoTo dejte asi na 60 minut do lednice odpočinout.
Filety pstruha zbavené kostí nakrájejte na velmi malé kousky, ty smíchejte s čerstvým koriandrem, limetovou šťávou, nastrouhaným zázvorem a solíTěsto vyválejte na velmi tenkou placku, z té si vykojte kolečka, která naplňte směsí ze pstruha
Těsto je velmi pružné a dobře se s ním pracuje, vytvořte teď malé měšce a ty dejte do nádoby parního hrnce Calderon
Do něho nalijte množství vody na 10 minut vaření a časovač nastavte na 8 minut
Po cinknutí je hotovo
Knedlíčky Dim Sum servírujte s omáčkou hoisin.
Dobrou chuť!