Ingredience
- NA NÁPLŇ
80 g slaniny nebo pancetty50 ml smetany1 vejce1 žloutek60 g nastrouhaného parmazánu- pepř
- čerstvý tymián
- NA TĚSTO
230 g hladké mouky120 ml vody2 lžíce olivového oleje1 lžička soli1 /4 kostky droždí- mozzarella
Tato pizza je hříšně dobrá, ale stejně tak je i hříšně nezdravá… Proto dietáři, dá nečtěte! 🙂 Špagety alla carbonara dělám často a ráda, proto když jsem narazila na slavném zahraničním blogu Lady and pups (http://ladyandpups.com/) na tento recept, hned jsem se ho rozhodla zkusit. A rozhodně se s vámi o něj chci podělit, protože je to velká dobrota!
Postup
Nejprve si připravme těsto:
Já dělám úplně základní těsto na pizzu, je křupavé a chuťově moc dobréToto množství vydá na jednu velkou nebo dvě malé pizzy
Těsto zadělávám v domácí pekárně nebo můžete postupovat klasicky (kvásek + hnětení)
Já používám pekárnu, kam postupně dám vodu, olej, mouku, sůl a rozdrobené droždí a nechám těsto zadělat a vykynout
Mezi tím si připravme náplň:
Nastrouhejte asi 60 g parmazánu nebo sýru podobného typuTen přidejte do misky s vejcem a žloutkem, přidejte smetanu a čerstvě namletý pepř a vše důkladně prošlehejte až vám vznikne hladká tekutina, na kousky sýru můžete použít ponorný mixér
Pancettu nakrájejte na menší kousky a na pánvi ji restujte dokud nezačne zlátnout
Přiznám se, že u nás se nedá pancetta dost dobře sehnat, tak ji nahrazuji slovenskou slaninou (poznámka pro Hradečáky: ze slovenských specialit ve Futuru nebo na Kolibě)
Po vykynutí těsta ho ideálně přímo na plechu s pečícím papírem nebo ve formě na pizzu, prsty vytvarujte do placky, tak aby okraje tvořili takovou hráz pro tekutou náplň
Nyní na pizzu přidejte na kousky natrhanou mozzarellu a dejte ji péct na 200 stupňů dokud sýr i těsto nezezlátne.
Nakonec na téměř dopečenou pizzu přidejte orestovanou slaninu, čerstvý tymián (nemusí být) a vše zalijte vaječnou směsíNedosolujte, slanina a parmazán jsou slané dost
Takto připravenou pizzu dejte zapéct na pár minut do trouby a je hotovo!
Dobrou chuť!