Ingredience
3 bílky120 g bílého cukru krupice100 g mandlové mouky nebo velmi jemně namletých mandlí70 g hladké mouky1 a1 /2 lžíce mandlového likéru Amaretto- cca
13 švestek nebo jiného ovoce např. višní 120 g rozpuštěného +40 g povoleného másla35 g hnědého cukru30 g plátků mandlí +1 hrst na posypání- špetka soli
Milí čtenáři, když jsem si přivezla švestky od babičky, chtěla jsem vyzkoušet nějaký nový netradiční recept na koláč. A tento je tedy trefa do černého! Kombinace mandlového těsta a šťavnatých švestek je skvělá! Navíc jsem do každé švestky dala zapéct hnědý cukr s máslem a mandlovými lupínky, což na nich vytvořilo skvělou krustičku.
Postup
Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů a máslo nechte na pár sekund rozpustit v mikrovlnné troubě
Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh
Postupně do něho přidávejte cukr, vždy do doby než se zcela rozpustí
Pak přidejte mandlovou mouku (dá se sehnat např. v obchodech se zdravou výživou), hladkou mouku a společne zamíchejte do sněhu
Nyní do těsta zamíchejte likér Amaretto a rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto vylijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a navrch poklaďte půlkami švestekNyní si připravte směs z másla, hnědého cukru a plátků mandlí
Rozdělte ji na poloviny švestek, tak jak vidíte na obrázku níže (i s nenechavou ručičkou naší Nadi :-).
Koláč dejte péctPrvních 15 minut na 200 stupňů a dalších cca 15 minut na 170 stupňů.
Špejlí zkuste, zda je těsto upečené a nakonec hotový koláč posypte plátky mandlí.
Dobrou chuť!