Mandlový koláč se švestkami | Coolinářka
14. 9. 2015

Mandlový koláč se švestkami

Ingredience

  • 3 bílky
  • 120g bílého cukru krupice
  • 100g mandlové mouky nebo velmi jemně namletých mandlí
  • 70g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce mandlového likéru Amaretto
  • cca 13 švestek nebo jiného ovoce např. višní
  • 120g rozpuštěného + 40g povoleného másla
  • 35 g hnědého cukru
  • 30 g plátků mandlí + 1 hrst na posypání
  • špetka soli

Milí čtenáři, když jsem si přivezla švestky od babičky, chtěla jsem vyzkoušet nějaký nový netradiční recept na koláč. A tento je tedy trefa do černého! Kombinace mandlového těsta a šťavnatých švestek je skvělá! Navíc jsem do každé švestky dala zapéct hnědý cukr s máslem a mandlovými lupínky, což na nich vytvořilo skvělou krustičku.

Postup

  1. Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů a máslo nechte na pár sekund rozpustit v mikrovlnné troubě

  2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh

  3. Postupně do něho přidávejte cukr, vždy do doby než se zcela rozpustí

  4. Pak přidejte mandlovou mouku (dá se sehnat např. v obchodech se zdravou výživou), hladkou mouku a společne zamíchejte do sněhu

  5. Nyní do těsta zamíchejte likér Amaretto a rozpuštěné zchladlé máslo.
    Těsto vylijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a navrch poklaďte půlkami švestek

  6. Nyní si připravte směs z másla, hnědého cukru a plátků mandlí

  7. Rozdělte ji na poloviny švestek, tak jak vidíte na obrázku níže (i s nenechavou ručičkou naší Nadi :-).
    Koláč dejte péct

  8. Prvních 15 minut na 200 stupňů a dalších cca 15 minut na 170 stupňů.
    Špejlí zkuste, zda je těsto upečené a nakonec hotový koláč posypte plátky mandlí.
    Dobrou chuť!

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu