Ingredience
1 měnší dýně Hokaido ( na fotce je dýně Halloween)1 /2 hrnku bílého cukru1 /2 hnku hnědého cukru1 /2 hrnku rozpuštěného másla1 /4 hrnku mléka2 vejce1 lžička vanilkového extraktu1 a1 /2 hrnku hladké mouky1 /2 balení prášku do pečiva1 lžička skořice- špetka drceného hřebíčku
1 lžička mletého kardamomu- špetka soli
- máslo
- NA KRÉM:
1 lískooříšková pomazánka Nuty200 ml smetany ke šlehání (ideálně40 %)
Do sladkých dýňových receptů patří ta nejvoňavější směs koření. A když si navíc hřebíček a kardamom podrtíte v hmoždíři, zavoní o to intenzivněji! Miluju podzim a tyto vůně a chutě k němu prostě patří.
Postup
Nejprve zbavte dýni semínek a nakrájejte ji na měsíčky
Ty dejte s trochou másla do vymazané zapékací mísy a posypte je hnědým cukrem
Misku s takto připravenou dýní zakryjte alobalem a dejte ji péct na 170 stupňů asi na 20 – 30 minut, dokud dýně nezměkne
Cukr se na dýni rozpustí a lehce zkaramelizuje.
Oba cukry, prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, koření a sůl rozmíchejte v míseVychladlou dýni, rozmixujte spolu s rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem v hladké pyré a přidejte mléko a vejce
Tuto směs smíchejte se směsí sypkých surovin a těsto rozdělte do muffinové formy.
Pečte je na 180 stupňů asi 20 – 30 minutHotové muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.
Nyní si připravte jednoduchý krémV míse vyšlehejte elektrickým šlehačem smetanu v tuhou šlehačku
S 40% smetanou to bude raz dva, pozor, nepřešlehat! Nyní do ní po lžících postupně vždy krátce zašlehejte oříškovou pomazánku Nuty (je k sehnání v každém supermarketu u pomazánkových másel)
Krém přendejte do cukrářského pytlíku s širší zdobičkou a ozdobte muffiny dle vlastní fantazie.
Dobrou chuť!