Ingredience
320 g hladké mouky80 g cukru krupice160 g studeného másla2 vejce1 a1 /2 lžičky vanilkového extraktu3 -4 kyselejší jablka1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru100 g ostružin50 g másla70 g hnědého cukru
Miluju všechny chutě a vůně podzimu, takové ty chvilky, kdy přijdete promrzlí z procházky, dáte si čaj a k němu domácí moučník, který provoněl celý dům. Tyhle chvíle jsou nenahraditelné a proto je možná právě podzim mým nejoblíbenějším ročním obdobím. A ten letošní si nějak víc užívám…
Postup
Nejprve si připravte křehké těsto:
Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené másloNyní ho co nejrychleji, aby máslo příliš netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky
Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce
Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto a to dejte na 30 minut do lednice odpočívat a trochu ztuhnout
Mezi tím si nakrájejte na malé kousky 3 – 4 oloupaná jablka
V hrnci si rozpusťte 50 másla, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka a zázvor
Vařte asi 10 minut
Poté do hrnce přidejte ostružiny (použila jsem zmrazené z léta)
Ovocnou směs slijte, ale šťávu si schovejte.
Těsto rozdělte na 2 částiPolovinu těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy
Na těsto rovnoměrně rozprostřete uvařené, částečně zchladlé ovoce a to polijte 2 – 3 lžícemi scezené šťávy
Nakonec si rozválejte i druhou polovinu těsta a tím celý koláč překryjte, přečnívající těsto odřízněte
Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci
Před pečením ho posypte hnědým cukrem.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 170 stupňůPodávejte ho teplý s ušlehanou šlehačkou.
Dobrou chuť!