Ingredience
1 /4 hrnku hnědého cukru1 hrnek vlašských ořechů60 g másla80 g másla1 /2 hrnku hnědého cukru1 vejce1 lžička vanilkového extraktu1 hrnek hladké mouky1 lžička prášku do pečiva- špetka soli
Když jsem nedávno připravovala do jednoho jídla karamelizované ořechy, tak moc mi zachutnaly, že jsem se rozhodla je použít v nějakém dalším receptu. Karamelizované ořechy možná znáte jako typickou pouťovou či jarmareční delikatesu, ale ty doma připravené chutnají daleko lépe! Když můj manžel tyto sušenky ochutnal prohlásil, že kdybych je začala prodávat, tak zbohatnu 🙂 Tak je zkuste a posuďte sami!
Postup
Nejprve si připravte karamelizované vlašské ořechy:
Na teflonové pánvi si rozpusťte máslo a do něho přidejte hnědý cukrNyní se směsí nemíchejte a nechte cukr v másle rozpustit do té doby než začne hnědnout
Pak do karamelu nasypte jádra vlašských ořechů a ty nechte 1 minutu opékat v karamelu
Poté je sejměte ze sporáku a ořechy polévejte chladnoucím a tuhnoucím karamelem
Tuto směs nyní přendejte do porcelánové misky a nechte ji zcela zchladnout
Vznikne karamelová koule, kterou v igelitovém pytlíčku rozdrťte
Nyní je čas na sušenky:
Změklé máslo (80g) rozmixujte s hnědým cukrem, vznikne taková drobenka, do které přidejte vejce a vanilkový extraktDo této směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a solí a nakonec drcené karamelizované ořechy
Já jsem na zpracování těsta použila ruce
Připravte si plech s pečícím papírem a na něj vyskládejte kuličky z těsta, jak vidíte na obrázku
Těsto dost lepí, tak si při tvarování kuliček namočte ruce
Sušenky pak pečte na 170 stupňů asi 20 minut, teplem se z nich stanou placičky.
Dobrou chuť!