Ingredience
300 g hladké mouky1 /2 balení prášku do pečiva70 g cukru krupice250 g tučného tvarohu5 lžic oleje1 vejce- plátky mandlí
- bílek z
1 vejce 150 g mletých vlašských ořechů200 ml mléka50 g mletých piškotů50 g cukru krupice1 lžíce medu nebo marmelády40 ml rumu tuzemáku
K svátku svatého Martina patří nejen mladé víno či pečená husa, ale i tradiční ořechové rohlíčky. Přináším vám recept, který zaručeně zvládnete, těsto je z tvarohu a nemusí kynut. Přesto si pochutnáte na skvělém podzimním pečivu s lahodnou ořechovou náplní, kterou můžete stejně dobře použít i do listového těsta či kynutých koláčů.
Postup
Nejprve si připravte ořechovou náplň
V hrnci ohřejte mléko, ale nevařte ho
Do něho nejprve přidejte cukr a nechte ho rozpustit
Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 5 minut prohřát
Poté přidejte mleté piškoty, med (mameládu) a rum a vše promíchejte
Asi po jedné minutě odstavte ze sporáku a nechte směs zchladnout.
Nyní si připravte těstoProsátou hladkou mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem
Pak k této směsi přidejte tvaroh, olej a vejce a vše důkladně (nejlépe ručně nebo hnětacím hákem v robotu) zpracujte
Nyní těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte do kruhové placky o průměru cca 25 cm, to rozdělte na 8 dílů ve tvaru trojúhelníků
Do nejširší části dejte náplň a zarolujte rohlíček
Tyto vyskládejte na plech s pečícím papírem a nechte je cca 30 minut pod čistou utěrkou odpočívat
Pak je pomašlujte vaječným bílkem a každý posypte plátky mandlí
Rohlíčky pečte při 180 stupních asi 20 – 30 minut.
Dobrou chuť!