Ingredience
1 menší kuře- sušená majoránka
- sladká paprika
- máslo
3 rohlíky150 ml smetany2 malé šalotky150 g nasekaných jedlých kaštanů3 lžíce nasekaných sušených brusinek1 lžíce čerstvého tymiánu1 lžíce čerstvého rozmarýnu- sůl
- pepř
K období podzimu neodmyslitelně patří další sezónní surovina a to jsou jedlé kaštany. U nás jsou známé především jako pečené, k dostání na předvánočních trzích. Stále častěji se ale objevují i v domácích receptech, ve sladkém i slaném podání. Já jsem je tentokrát zkusila tradičně použít do nádivky ke kuřeti. Jedinou nevýhodou jedlých kaštanů je bohužel jejich loupání. Já jsem je vařila a tvrdou slupku snadno odstranila, ale s tou spodní, která kryje přímo jádro jsem bojovala. Takže doporučuji koupit kaštany už vyloupané 🙂
Postup
Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolte
Pod kůži mu dejte na několika místech trochu másla
Okořeňte ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem
Takto připravené kuře dejte do máslem vymazaného pekáče.
Bílé rohlíky si nakrájejte na malé kostičkyTyto dejte na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout
Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.
Mezi tím si nasekejte oloupané jedlé kaštany a dvě šalotkyNa cca 70g másla nejprve orestujte do sklovata šalotky, pak k nim přidejte jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn
Vše zalijte smetanou, osolte a nechte tak 5 minut provařit
Nakonec do této směsi přidejte nasekané sušené brusinky
Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec
Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh
Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte
Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků
Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujte a přendejte ji do vymazané zapékací mísy a pečte zvlášť, nebo do pekáče ke kuřeti
Tuto variantu nedoporučuji, pakliže je kuře trochu větší
Špatně se pak koordinuje dopečení kuřete a nádivky.
Pečte s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 stupňů a následně odkryté na 200 stupňů do zlatovaSamostatně nádivku pečte cca 30 minut při 180 stupních.
Dobrou chuť!