Ingredience
- 250 g ricotty
- 130 - 140 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- cca 50 g polohrubé mouky na podsypání
- na jahodový rozvar:
- 300 g čerstvých nebo mražených jahod
- 2 lžíce cukru krupice
- špetka mleté skořice
- 50 ml vody + 2 lžíce
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- k podávání: např. mandlové plátky a čerstvá máta
Blíží se sezóna jahod. Já mám pro vás jednoduchý recept na rychlé knedlíčky, které právě s jahodovou omáčkou chutnají naprosto skvěle. Mám tu i slanou variantu knedlíčků, tak vám bude recept možná povědomí 😉
Postup
Do mísy vyklopte sýr ricotta a zamíchejte do něho celé vejce a špetku soli. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto.
Vál hojně posypte polohrubou moukou, přesuňte na něj těsto a rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé části vyválejte rukama „hada” a toho nasekejte na malé kousky. Ty pak v rukách vytvarujte do tvaru kuliček.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Knedlíčky vhoďte do vody (pravděpodobně se vám do hrnce nevejdou najednou, budete je muset rozdělit na dvě várky) a jak vyplavou na povrch, vařte je ještě asi minutu a pak je vylovte cedníkem.
Jahodový rozvar uděláte jednoduše: do hrnce dejte vodu, mražené nebo čerstvé nakrájené jahody, cukr a skořici, společně přiveďte k varu. Takto vařte asi 5 minut a pak do hrnce zamíchejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody. Rozvar vařte, dokud není čirý.
Knedlíčky podávejte s jahodovým rozvarem, mandlovými plátky na sucho opraženými na pánvi a čerstvou mátou.