Ingredience
- na rýži:
- ½ hrnku rýže arborio
- 2 hrnky plnotučného mléka
- ¼ hrnku cukru krupice
- ½ vanilkového lusku
- ½ hrnku mandlových plátků nebo sekaných mandlí
- špetka soli
- 1 celá mandlička
- na šlehačku:
- 1 hrnek smetany ke šlehání (ideálně 40%)
- 1-2 lžíce cukru krupice
- na omáčku:
- 200 g mražených vypeckovaných višní
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Jako dítě jsme milovala knížku Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu. V jedné z kapitol o Vánocích si dětští hrdinové pochutnávají na tradičním skandinávském vánočním pokrmu – Risalamande. Když jsem po letech své dceři knížku četla, napadlo mě, tuto dobrotu vyzkoušet. Půvab je totiž nejen v tom, že skvěle chutná! Do mandlové kaše se vedle nasekaných mandlí, zamíchá i jedna celá mandlička… a kdo ji ve své misce objeví a sní, bude mít celý rok štěstí. Risalamande snídáme na Štědrý den a moc rádi jsme tuto skandinávskou tradici převzali.
Postup
Do hrnce dejte vařit mléko s cukrem a rýží arborio (tu neproplachjte!). Polovinu vanilkového lusku podélně rozkrojte a vyškrábněte z něj semínka, ty rovněž přidejte do mléka s rýží. Zbytek lusku do hrnce můžete dát vařit také. Když se obsah hrnce začne vařit, přiklopte ho a vařte na mírném ohni asi 20 – 30 minut, dokud rýže nezměkne, občas zamíchejte ode dna. Poté do mléčné rýže přidejte sekané mandle s jednou celou. Kaši nechte zcela zchladnout.
Mezitím si připravte višňovou omáčku. Do malého hrnce nalijte asi 50 ml vody, přidejte vypeckované mražené višně a lžíci cukru. V malé misce smíchejte lžíci škrobu s lžící studené vody. Tuto směs nyní nalijte do vroucí višňové omáčky, lehce zhoustne. Omáčku dejte stranou.
Vraťme se k rýžové kaši. V míse vyšlehejte tučnou smetanu s krupicovým cukrem. Vzniklou šlehačku nyní jemně vmíchejte do studené rýžové kaše.
Risalamande rozdělte do misek či skleniček a před podáváním ji polijte teplou višňovou omáčkou.