Ingredience
- NA ROASTBEEF:
- 1 kg hovězího masa (nízký roštěnec)
- slunečnicový olej
- dijonská nebo anglická hořčice
- čerstvý rozmarýn
- koňak Hennessy
- sůl (může být i zauzená)
- 50 g másla
- NA DRINK:
- 500 ml červeného vína
- 150 g cukru
- 2 snítky rozmarýnu
- celý pepř
- 4 g kyseliny citrónové
- 250 ml koňaku Hennessy
- 150 ml vody
- sůl
Koňak Hennessy byl výzva! Jak ho ideálně zakomponovat do receptu a připravit z něho i nevšední míchaný drink, který si jednoduše připravíte doma? Že budu připravovat roastbeef jsem věděla hned – hovězí maso marinované ve směsi pikantní hočice, koňaku a voňavého rozmarýnu, to nemohlo nevyjít, navíc jsem k podávání připravila ochucené máslo, kde jsem použila ingredince, jako v marinádě. Koňakové máslo s hořčicí a uzenou solí na bílé bagetě tak dokonale doplnilo šťavnatý roastbeef.
Ale chtěla jsem k receptu něco navíc! A proto, že se nedávno do Hradce vrátil po veleúspěšné misy ve slavném pražském baru Hemingway a několika barmanskými tituly ověšený, Tomáš Melzer (nyní Blind lion bar), dostala jsem nápad ho přizvat k tomuto receptu. Tomáš připravil dokonalý drink, který ideálně napároval právě s roastbeefem.
Drink, který jsme si připravili byl inspirován klasickou kombinací – k červenému masu se totiž skvěle hodí červené víno. Tomáš vycházel z klasického cocktailu, který se jmenuje Gimlet – jednoduchá kombinace ginu a limetového cordialu = „sirup“, který má méně cukru a více vody, kyselený ovocnou kyselinou, například kyselinou citrónovou. V našem případě nám Hennessy zastoupilo gin, jako báze a náš cordial je dělaný z červeného vína, cukru, kyseliny citrónové. A abychom podpořili chuť roastbeefu, zapojili jsme některé ingredience z marinády – rozmarýn, sůl a pepř. Má to hned dvě výhody a to podpoření chutí a nenáročnost na suroviny, jelikož využijeme stejné věci, které jsem použili na maso.
Postup
Nejprve si připravíme roastbeef. Začneme marinádou – do asi dvou lžic oleje přidejte lžíci dijonské nebo anglické hořčice a dvě lžíce koňaku, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekanou snítku rozmarýnu, vše smíchejte. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho marinádou a nechte klidně přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den si znovu připravte výše popsanou marinádu, budete jí potírat maso ještě před pečením. Troubu předehřejte na 140 stupňů. Na pánvi zprudka opečte namarinované maso ze všech stran, aby se tzv. zatáhlo. Maso přendejte do pekáče a potřete ho po celém povrchu připravenou marinádou. Lehce ho podlijte a dejte ho péct asi na hodinu až 90 minut do horkovzdušné trouby. Po hodině pečení kontrolujte teploměrem na maso, jakou má uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je cca 60 stupňů. Poté maso nechte ve vypnuté otevřené troubě dojít. Brzkým zakrojením by z masa vytekla šťáva, tak je třeba ho nechat odstát. Roastbeef můžete podávat teplý i studený, ale vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.
Mezitím, co bude maso odpočívat, připravte si ochucené máslo z 70 g povoleného másla, 3 lžic koňaku, 2 lžic pikantní hořčice, soli (ideálně zauzené) a pepře. Vše prošlehejte ručním šlehačem. Máslo pak servírujte s bílou bagetkou k plátkům masa.
A teď drink! Do hrnce nalijte červené víno, přidejte krupicový cukr, snítky rozmarýnu a celý pepř. Vše společně vařte asi 10 minut. Pak do ochuceného vína přidejte kyselinu citronovou a ochucené víno přeceďte přes plátýnko a nechte zchladnout. Pak ho nalijte do lahve od vína, přidejte koňak a vodu. Drink podávejte vychlazený ve vinné skleničce se snítkou rozmarýnu.
Dobrou chuť!