Ingredience
- na těsto:
- 530 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 100 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 2 malá (střední) vejce
- 50 ml oleje
- 1 špetka soli
- cca 800 g švestek
- na drobenku:
- cca 100 g másla
- cca 200 g hrubé mouky
- cca 100 g cukru krupice
- 80 g nastrouhaného marcipánu
- na vymazání plechu:
- 1 lžíce másla
Táč nebo koláč? Každopádně klasika se švestkami a drobenkou, která patří k babímu létu. Já drobenku vylepšuji ještě nastrouhaným marcipánem, který si dokonale rozumí právě se švestkami.
Postup
Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.
Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka a špetku soli. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek.
Zadělejte (ideálně v robotu hnětacím hákem) těsto. Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte ho kynout cca 90 minut.
Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Z hrubé mouky, studeného másla a cukru krupice si rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte na hrubém struhadle nastrouhaný marcipán.
Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše. Vyskládejte na něj švestky a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na cca 30 – 40 minut.