Švestkový táč s marcipánovou drobenkou | Coolinářka
29. 8. 2021

Švestkový táč s marcipánovou drobenkou

Ingredience

  • na těsto:
  • 530 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 2 malá (střední) vejce
  • 50 ml oleje
  • 1 špetka soli
  • cca 800 g švestek
  • na drobenku:
  • cca 100 g másla
  • cca 200 g hrubé mouky
  • cca 100 g cukru krupice
  • 80 g nastrouhaného marcipánu
  • na vymazání plechu:
  • 1 lžíce másla

Táč nebo koláč? Každopádně klasika se švestkami a drobenkou, která patří k babímu létu. Já drobenku vylepšuji ještě nastrouhaným marcipánem, který si dokonale rozumí právě se švestkami.

Postup

  1. Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.

  2. Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka a špetku soli. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek.

  3. Zadělejte (ideálně v robotu hnětacím hákem) těsto. Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte ho kynout cca 90 minut.

     

  4. Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Z hrubé mouky, studeného másla a cukru krupice si rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte na hrubém struhadle nastrouhaný marcipán.

  5. Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše. Vyskládejte na něj švestky a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na cca 30 – 40 minut.

Sladká jídla a dezerty

Sladká jídla a dezerty

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu