Ingredience
- 2 lžičky instantního droždí
- 400 ml teplé vody (cca 40°C)
- 250 g cukru krupice
- 1,5 lžičky soli
- 40 g povoleného másla + cca 30 g rozpuštěného másla na pomašlování
- 600 g hladké mouky + na podsypání válu
Přátelé, do života blogu přišla tato milá spolupráce s českým eshopem Kulinaria.cz. Jedná se o internetový obchod karlovarské společnosti BLEX, a.s., založené již v roce 1919, která je tradičním výrobcem kuchyňského zboží nejen pro tuzemský trh. V současné době dodává BLEX své výrobky do více než 55 států světa. Výroba je ale zajišťována v tuzemsku ve dvou výrobních střediscích v západní části Krušných hor.
Protože firma Blex (resp. Kulianria) v současnosti rozšiřuje svá aktiva, oslovili svého dlouholetého obchodního partnera – italskou značku Guardini, která má více jak 50 letou tradici a specializuje se na výrobu forem na pečení. Jejich produkty jsou překrásně zpracované, používají kvalitní materiál (od dodavatele z Anglie) a jejich neustálé inovace jsou obdivuhodné. Proto má Blex výhradní zastoupení značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.
A já mám tu velkou čest být ambasadorkou značky, zkoušet jejich výrobky a dělit se s vámi nejen o zkušenosti, ale i o recepty. Abyste mohli sortiment eshopu Kulianaria vyzkoušet i vy, mám pro vás kód na slevu 20% – stačí zadat SVATAVA20 a sleva se vám odečte v nákupním košíku.
Postup
Instantní droždí spolu s cukrem krupice nechte pár minut v zadělávací míse aktivovat v teplé vodě. Pak do tekutiny přidejte hladkou mouku, nakrájené máslo pokojové teploty a sůl.
Zadělejte těsto pomocí robotu s hnětacím hákem nebo ručně. To pak nechte asi hodinu kynout.
Po této době těsto vyklopte na hladkou moukou vysypaný vál, rukama z něho vytvořte placku, tu zarolujte jako roládu, kraje zahněte pod ní a takto připravený bochník přesuňte do formy na chlebíček. Před prvním použitím perforovanou formu Guardini vymažte lehce máslem (při dalším použití už nemusíte). Děrování zajistí rovnoměrné pečení a chlebíček se po upečení a vyklopení z formy nezapaří.
Toustový chleba pečte v předem předehřáté troubě na 200°C (spodní a horní ohřev) asi 30-40 minut. Po upečení ho ještě horký pomašlujte rozpuštěným máslem.