Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 3 žloutky
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 25 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- hrst hrozinek
- cca 50 ml rumu
- 2 hrsti oloupaných mandlí
- 1 vejce na pomašlování
Na vánočku a mazanec mám vyzkoušené oblíbené těsto. Dává se do něho hodně másla a když se peče, nádherně voní po celém domě.
Postup
Nejprve si v misce rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru, zalijte asi 50 ml vlažného mléka a povrch posypte troškou hladké mouky. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 – 15 minut.
Hrozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat. Oddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se zbytkem mléka.
Ve velké míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte kvásek a žloutky s mlékem a nakrájené změklé máslo. Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem. Hněďte do té doby, dokud se vám těsto přestane lepit na mísu. Ke konci přidejte hrozinky, asi lžíci rumu a ⅔ loupaných mandlí.
Připravené těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 3 hodiny kynout.
Po této době těsto opatrně přendejte na vál nebo silikonovou podložku a rozdělte ho na 6 dílů. Z každého dílu vytvarujte asi 40 cm pramen. Mám radši kratší a „naducanější“ vánočku, než takové ty metrové obry ze slabých pramenů. Návod, jak zaplést vánočku najdete například tomto videu.
Zapletenou vánočku přendejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem mandlí. Vykynutou vánočku dejte péct asi na 10 minut při 200 stupních, dalších asi 30-40 minut při 170 stupních. Zdali je hotová, vyzkoušejte špejlí. Po upečení ji nechte zcela zchladnout.