Ingredience
- 90 g hladké mouky
- 100 g mletých lískových ořechů
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 70 g hnědého cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 malá vejce nebo jedno velké
- 90 ml mléka
- 70 ml oleje
- špetka soli
- 1 lžíce mascarpone
- 1 lžíce másla
- 1 lžička rybízové marmelády
- posypky a zdobení
- čokoládové polevy
- tyčky na lízátka
Dnešní recept můžete připravit v nejen v adventním čase a dobře poslouží jako efektní dobrota nejen pro děti. Vznikl ve spolupráci s eshopem Cukrářům.cz, který má v sortimentu stovky položek nejen pro profesionální cukráře a pekaře. Já si tentokrát objednala zdobení a polevy, které jsem použila v dnešním receptu. Balíček přišel precizně zabalený hned druhý den. A protože se blíží doba pečení vánočního cukroví, možná vám přijde vhod slevový kód na 15% coolinarka15 platný do 12. 12. 2021.
Postup
Nejprve si připravíme ořechové těsto, které později použijeme při přípravě hmoty na cake pops. Mléko a vejce předem vyndejte z lednice a pracujte s nimi, až budou mít pokojovou teplotu. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů.
Jádra lískových ořechů namelte najemno. Hladkou mouku s práškem do pečiva, solí a jedlou sodou prosejte do mísy přes jemné síto. Zamíchejte k nim hnědý cukr, sůl a namleté ořechy.
V jiné míse ruční metlou prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Nyní postupně zamíchejte sypké suroviny do tekuté směsi. Vzniklé těsto pak nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku nebo na chlebíček a dejte péct do předehřáté trouby přibližně na 30 minut (těsta je méně, než na klasickou bábovku). Zdali je korpus hotový, vyzkoušejte špejlí. Po upečení těsto vyklopte z formy a nechte zchladnout na drátěné mřížce.
Teď se pustíme do výroby cake pops. Nejprve si v míse rukama rozdrobte upečené těsto. Do drobečků dejte marmeládu, máslo a mascarpone. Rukama vše zpracujte na tvárnou hmotu. Z ní pak dvořte kouličky. Konce tyček namočte do části rozpuštěné polevy, zapíchněte je do koule z těsta. Takto připravená „lízatka“ dejte na cca 30 minut do mrazničky.
Připravte si kousek polystyrenu, kam budete později zapichovat hotová lízátka na ozdobení a zaschnutí. Připravte čokoládové polevy (světlou, tmavou a růžovou), do vhodných misek nasypte část čokoládových pecek a ty dejte asi na 30-40 sekund do mikrovlnné trouby. Polevu zamíchejte, dokonale se rozpustí. Když vám dojde, není problém ke zbytku dosypat další pecky a znovu rozpustit. Všechny polevy maji výborné složení, skvěle se s nimi pracuje a jsou moc dobré.
Vyndejte lízátka z mrazničky a postupně je krouživým pohybem namočte do polevy a zbytek nechte okapat. Zapíchněte je do polystyrenu. Dokud je poleva měkká, lízátko ozdobte dle vlastní fantazie, já použila různé sypké zdobení, jedlé zlato, … Vše jsem pořídila na eshopu Cukrářům.cz, konkrétně tady. Po zaschnutí jsem každé cake pops postříkala ještě stříbrnými třpytky v rozprašovači pro efektní perleťový lesk.