Velikonoční jidáše | Coolinářka
4. 4. 2022

Velikonoční jidáše

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 200 g smetany ke šlehání
  • ½ lžičky soli
  • špetka muškátového květu
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • ⅓ kostky droždí
  • Na pomašlování:
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • cca 30 ml rumu

Jidáše jsou vedle mazance a beránka tradičním velikonočním pečivem, které se dle tradice peklo na „škaredou středu“ poslední týden před Velikonocemi, jako upomínka zrady Krista apoštolem Jidášem, přičemž pečivo symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil, či pokroucenou Jidášovu povahu. Já jsem léty vyladila tento výborný recept a teď je čas se o něj podělit i s vámi.

Postup

  1. U jednoho vejce oddělte bílek od žloutku.

  2. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 50 ml vlažné smetany a trošky mouky nechte vzejít kvásek.

  3. Hladkou mouku, povolené nakrájené máslo, žloutek a celé vejce, zbytek vlažné smetany, cukr, sůl, muškátový květ a citronovou kůru dejte do zadělávací mísy. Přidejte i aktivní kvásek. Ideálně v kuchyňském robotu zadělejte těsto, zakryjte ho a nechte vykynout cca 90 minut.

  4. Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů. Z každého vytvarujte symbolický provaz a zamotejte ho dle fantazie, případně dozdobte hrozinkami. Jidášky nechte kynout pod čistou utěrkou ještě 20 minut na plechu s pečícím papírem. Mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů (spodní a horní ohřev).

  5. Každý kousek pomašlujte vaječným bílkem a pečte asi 15 minut dozlatova. Hned po vytažení z trouby ještě horké Jidáše pomašlujte směsí rozpuštěného másla, medu a rumu.

Velikonoce

Velikonoce

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu