Ingredience
- 300 g hladké mouky + trochu na pomoučení válu
- 200 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- rybízová nebo malinová marmeláda
- moučkový cukr na posypání
Proč by se linecké pečivo mělo připravovat jen o Vánocích? S dcerou jsme se pustily do pečení lineckého cukroví ve formě roztomilých velikonočních sušenek…
Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz.
Postup
Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.
Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny-mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu. Kompaktní těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou. Nyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Do nich pak malými vykrajovátky vytvořte další jarní vzory. Sušenky pokládejte na pečící papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut.
Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě nebo marmeládu servírovat zvlášť a do ní můžete sušenky namáčet. Nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.