Ingredience
- Na těsto budete potřebovat:
- 2 vejce
- 140 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kakaa
Osvědčený recept na perníčky hradecké fotografky, blogerky a mé kamarádky Lucie Baštové u nás už zdomácněl. S jejím laskavým svolením se o něj podělím i s vámi. A protože ve zdobení nejsem úplně zdatná, vyzkoušela jsem perníky dekorovat pomocí fondánového listu, který jsem objednala tady.
Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz.
Postup
Nejdříve na sporáku nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte máslo. Nechte ho vychladnout. Rozehřáté máslo smíchejte s medem. Do této směsi přidejte vajíčka a cukr. v robotu nebo pomocí ručního mixéru mixujte, dokud nevznikne pěna.
V jiné misce smíchejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Teď sypké přísady postupně vmíchávejte do vaječné pěny. Hotové těsto dejte asi na 60 minut do lednice. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
Těsto vyválejte asi na 0,5 cm placku, vykrajujte z něho různé jarní tvary. Ty přendejte na plech s pečícím papírem. Perníčky pečte asi 10 minut.
Perníčky můžete zdobit jen bílkovou polevou, tu lze koupit v tubičkách, nebo si ji můžete snadno připravit podle receptu níže. Efektní je také použít jedlý papír nebo tzv. fondánový list s velikonočními obrázky. S nimi se moc příjemně a snadno pracuje, stačí vystřihnout, zadní stranu lehce potřít vodou a nalepit na perníček.
Bílková poleva:
1 bílek
pár zrníček soli
150 – 200 g moučkového cukru (poleva musí tvořit tuhé špičky a netéct)
1 lžička škrobu (Solamyl)
trošička citronové šťávy
Nejdřív vyšlehejte ručním šlehačem vaječný bílek se špetkou soli.
Teď si vemte sítko a moučkový cukr se škrobem dvakrát prosejte. Cukr vmíchejte do vyšlehaného bílku a do směsi přidejte pár kapek citronové šťávy. Poleva by měla dělat špičky. Zkuste, jestli se neroztéká, pokud je naopak moc hustá, můžete ji naředit citronovou šťávou.
Naplňte cukrářský pytlík s plastovým zdobícím hrotem nebo jen s ustřiženým rohem.
Každý perníček zdobte podle své fantazie a nechte zaschnout. Hotové perníčky uchovávejte v krabici s víkem, do které můžete přidat rozkrojené jablíčko, aby do Velikonoc perníčky pěkně změkly.