Ingredience
- 6 vajec
- 100 ml majonézy (můžete ji nahradit rozmixovaným zralým avokádem)
- ½ lžičky dijonské hořčice
- špetka sladké mleté papriky
- čerstvá pažitka
- sůl
- mletý bílý pepř
- na ozdobu:
- celý pepř
- černý sezam
- čerstvá pažitka
- čerstvá pažitka
- kousek sýru
Každoroční dilema – co s velikonočními vejci? Předně bych chtěla upozornit, že je rizikové jíst nebo zpracovávat do receptů vejce z velikonoční koledy, o kterých nevíte, kdy byla uvařená a jak byla skladovaná. Proto pro přípravu plněných vajec zvolte opravdu vajíčka, o kterých víte, že jsou stoprocentně čerstvá.
Dnešní návod, jak na zdobená vajíčka, jsem připravila ve spolupráci s Košík.cz, kde můžete pohodlně nejen potraviny nakoupit online s dovážkou až k vám domů.
Postup
Vejce dejte vařit do vroucí vody. Po deseti minutách varu je nechte zchladnout a oloupejte je.
vaječná kvítka:
Celé ještě teplé vajíčko zabalte do potravinářské folie s pěti špejlemi, tak aby byly pravidelně kolem vajíčka. Oba konce špejlí pevně zajistěte gumičkami. Takto zabalené vajíčko dejte chladit nejméně na hodinu do lednice. Po této době vejce vybalte a nakrájejte, na řezu vzniknou vaječné kytičky.
kuřátko:
Oloupané vejce uvařené natvrdo opatrně v horní třetině nakrojte cikcak. Opatrně vršek sundejte a malou lžičkou vyjměte žloutek. Ten použijte na náplň (viz níže). Náplň pomocí cukrářského sáčku dejte do dutiny bílku. Navrch položte “skořápku” z bílku a dozdobte – celým pepřem jako oči a kouskem sýru zobáček. Čerstvou pažitkou můžete vytvořit chocholku.
myšky:
Uvařená a oloupaná vejce rozpulte podélně a vyjměte z nich žloutek. Ten opět použijte na náplň – vidličkou ho utřete s hořčicí a smíchejte ho s majonézou a najemno nasekanou pažitkou. Osolte a opepřete. Důlky po žloutku naplňte pomocí cukrářského sáčku žloutkovou směsí. Dozdobte plátky ředkviček (ouška), celým pepřem (oči), černým sezamem (čumáček) a čerstvou pažitkou (vousky).