Ingredience
- NA KULIČKY:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 bílé rohlíky nebo housky
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 2 špetky mletého nového koření
- 2 špetky mletého zázvoru
- sůl a pepř
- NA ZAPÉKACÍ OMÁČKU:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička pikantní hořčice
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- 400 g těstovin farfalle
- čerstvá petrželka
- brusinkový džem
Švédské masové kuličky všichni znáte nejen z nákupů v obchodním domě Ikea. Já je tentokrát zkusila zapéct s těstovinami a dopadlo to skvěle, chutnaly dětem i nám dospělým. Vyzkoušejte!
Recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz
Postup
Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody.
Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla.
Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučuji, pečením by ztratily šťavnatost). Kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 15 minut.
Mezitím si připravte omáčku. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek, nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice.
Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 stupňů na cca 15 minut.
Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem.