Zdobená focaccia pečená na kameni | Coolinářka
22. 5. 2022

Zdobená focaccia pečená na kameni

Ingredience

  • 270 hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1/4 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • olivový olej
  • 1 lžička cukru krupice
  • na zdobení: červená cibule, bylinky, cherry rajčata, paprika, černé olivy, sušené oregano,

Pečení na kameni jsem si chtěla už dlouho vyzkoušet. Vybírala jsem si kámen na webu Favi, který používám k vyhledávání domácích potřeb a nábytku, vyberete si zde ze široké nabídky více jak 1000 obchodů a e-shopů na jednom místě, což mi nesmírně vyhovuje. Já jsem tentokrát „lovila“ v obrovské nabídce kuchyňských potřeb.

Favi mi vyhovuje tím, že si můžu zadat do vyhledávání konkrétní produkt či nábytek, nebo vyhledávat pomocí velmi detailních možností filtru. Chtěla jsem kámen, který nebude kulatý, aby sloužil na pečení nejen pizzy, ale i jiného pečiva. A také aby měl odnímatelné úchytky pro snadnější manipulaci. Nakonec jsem na Favi našla ten pravý z eshopu Orion, který tyto kameny má v sortimentu a nestojí „svět“.

Kámen se musí před pečením dostatečně nahřát, ale musí se dát do studené trouby, aby nepraskl teplotním šokem. Ačkoli je v dnešním receptu třeba péct foccaciu na pečícím papíru, doporučuji pečiva bez náplně (chléb, housky, atd.) péct bez něj, přímo na horkém kameni. To je teprve efekt dokonalý a křupavé kůrky neodolatelné. Šťávy a tuky se z kamene těžko odstraňují.

 

Postup

  1. V zadělávací míse utřete společně rozdrobené droždí a krupicový cukr, vznikne řídká kašička. K ní do mísy přidejte hladkou mouku, vodu, sůl a 1 lžíci olivového oleje. Nyní zadělejte těsto, buď hnětacím hákem v robotu, nebo ručně vařečkou po dobu asi 5 minut. Hotové těsto posypte hladkou moukou a mísu přikryjte utěrkou. Dejte ho kynout na teplé místo asi na 90 minut.

  2. Troubu a kámen předehřejte na 230 stupňů. Kámen dejte do studené trouby.
    Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendejte na pečící papír a prsty z něj vytvořte placku (těsto moc nemačkejte, aby se neporušily bublinky, které vznikly kynutím).

  3. Nyní je čas na zábavnou část receptu, kde mohou pomoci i děti. Z nakrájené zeleniny a bylinek zdobte focacciu dle vlastní fantazie. Nakonec ji posypte troškou sušeného oregána a pokapejte ji olivovým olejem.

  4. Focacciu opatrně přendejte s pečícím papírem na horký kámen a pečte ji přibližně 15 minut.
    Po upečení ji nechte vychladnout a pak ji nakrájejte.

     

To nejlepší pro vaše zdraví

Malá jídla

Malá jídla

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Pečivo, přílohy, pesta, krekry, ...

Můj Instagram

Left Menu IconSledujte mě
Menu